Jocul, Ieri si Azi

 Ne amintim cu nostalgie activitatile care ne-au marcat copilaria si ne-au ajutat sa crestem “frumos”. Cine nu s-a jucat “Leapsa” pe holurile scolii, sau “V-ati ascunselea” in spatele blocului? Sau poate preferat era un joc in doi ca “X si 0”, sau unul de grup ca “Ratele si vanatorii”. Toate acestea, si multe altele ne-au indrumat spre formarea de prietenii. In spatele blocului, in curtea scolii, sau acasa, ne strangeam toti copiii si distractia era in toi.

Prezent in mintea mea este “Baba Oarba”, de care imi amintesc cu drag si de fiecare data cand ma intalnesc cu prietenii depanam amintiri si radem de nazbatiile din perioada copilariei. Parca ii vad si acum pe prietenii mei, alergand pe scara blocului, tipand si chicotind, imbrancindu-se care pe care sa nu-l prinda “ Baba Oarba”.

Intre timp, am mai crescut, iar preferintele pentru aceste activitati s-au schimbat. Am prins gustul sporturilor, loc de frunte ocupand tenisul, voleiul, fotbalul, jocuri pe care copiii de astazi prefera sa le joace pe calculator, schimband mingea cu un simplu mouse.In prezent lumea s-a modernizat, modernizare care a intervenit si in viata copiilor. Acum, un adolescent n-a auzit de “Lapte gros”, in schimb este expert in ceea ce priveste calculatorul si implicit, Internetul.

Internetul, atat de folositor, si totusi atat de daunator a pus stapanire pe vietile noastre, incepand din ce in ce mai de timpuriu sa ne acapareze. Astfel, suntem privati de o viata sociala cu activitati fizice benefice organismului, intervenind sedentarismul.

Activitatile preferate ale copiilor, in ultimul deceniu, sunt reprezentate de jocuri de gatit care au aparut prin anii ’90. De-a lungul timpului, acestea s-au diversificat, abordand diferite domenii. De la cele mai simple, pana la cele mai complexe, de la cele pasnice si inofensive, pana la cele de razboi, toate le poti accesa cu un singur click si o conexiune la Internet. 

Anual se fac campionate pentru anumite categorii stimuland astfel copiii sa petreaca mai mult timp in fata calculatorului pentru a-si dezvolta abilitatile necesare castigarii lor. Acestia sunt motivate de premiile oferite, sau de prestigiul de a fi cel mai bun jucator. Lumea evolueaza, si acestea odata cu ea!